zondag 12 april 2015

De zorgen om de vogeltjes

De start van de kweek ging voorspoedig. Veel eitjes, mooie nesten, zorgzame ouders.
Uit de eerste kweekronde zijn de volgende resultaten gekomen:
Mikkie x Minnie hadden 5 jonkies. Helaas zijn er 3 van overleden door het niet goed voeren van de pop. De 2 overgebleven jonkies zijn prachtig en lijken blauw te gaan worden!

Leo x Lea: zij hadden 4 eitjes waarvan er 3 uitgekomen zijn. Ook zij zien er prachtig uit.

Theo x Thea. Zij hadden 5 eitjes, waarvan er 3 uitgekomen zijn en helaas 1 baby van is overleden. Ze is zorgzaam, maar wel snel in de stress als je langs de kooi loopt.

Dus uit de eerste kweekronde heb ik 7 jongen op stok gekregen. Dit viel een beetje tegen.
Omdat er vogeltjes kwamen logeren van een kennis, en zij geen jongen meer wilde hebben maar wel met een super broedrijpe pop zaten, mocht ik de pop lenen om te kijken of de kweek met haar beter zou gaan. 
Het gaat om Tammie, de pop van mijn koppel van vorig jaar (Timmie en Tammie).
Ik heb haar bij de blauwe man gezet, ze kregen 5 eitjes die allemaal uitgekomen zijn. Helaas zijn ook hier weer 2 jongen overleden. Maar van de jonkies die er nog zijn, lijken er 2 blauw te worden!

De blauwe man heb ik tijdens deze ronde nog een keer ingezet mij Lea.
Dit is het eerste nest waar alle jongen (4) blijven leven en niet veel problemen geven. YES!

Theo en Thea mochten  samen nog een ronde doen. Na 11 dagen broeden op 5 eitjes, is Thea van haar nest afgegaan. Ze ging er niet meer op zitten. Na een dag heb ik haar gevangen, en bleek ze coccidiose te hebben. Ik heb hiervoor medicijnen gehaald bij de dierenarts, maar het nest was helaas al verloren.
Leo mocht het een keer proberen bij onze Spaanse dame, Minnie,
Ze heeft 6 eitjes gelegd, waarvan er 3 uitgekomen zijn. Opeens ging ze slecht voeren en was ze veel van het nest af. Omdat ik geen nesten had zitten die wat leeftijd betreft overeen kwamen, kon ik ze niet overleggen en ben ik maar gaan proberen om ze met de hand bij te voeren. Opeens zag ik een hoop gekrioel van beestjes op de jongen. Ja hoor... Luis...  Hierdoor was dus ook dit nest verloren.

De luis is ondertussen goed onder controle. Helaas heb ik nog minder nieuws: Theo, mijn kampioen, is ziek. Hij is kaal rond de kop en krop, en heeft waarschijnlijk vedermijt. Hij heeft nu medicijnen en zit van de rest gescheiden zodat hij het niet door kan geven. Hopelijk wordt hij snel beter!

Nu is het even pauze in de kweek, de laatste jongen gaan van de week uit het nest. Als ze dan zelfstandig zijn, kunnen ze lekker de volière in. Hopelijk knappen alle vogels goed op, en gaat de laatste ronde een stuk beter!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten