zondag 1 februari 2015

Mijn kweekadviezen

Nu ik wat verder in mijn kweekcarrière ben, heb ik zo mijn ervaringen opgedaan met het kweken van de timbrado's en kanaries.

Na aardig wat vogeltjes verkocht te hebben, krijg ik in deze tijd van het jaar regelmatig de vraag wat te doen als je wilt kweken met vogels en als er iets bijzonders gebeurd hoe je dan het beste kunt reageren als kweker zijnde.

Daarom heb ik op een rijtje gezet hoe ik de kweek doe. Iedereen doet het anders, maar met de volgende punten heb ik de beste ervaringen (tot nu toe).
Om de poppen broedrijp te krijgen is het belangrijk het licht langzaam op te voeren tot ze 14 uur licht hebben.

Het is belangrijk de nesten iets hoger te hangen zodat de bodem niet in contact staat met het nest. 

Een nest bestaat niet alleen uit een mandje/bakje. Dit mandje of bakje is altijd te groot, welke maat ook genomen wordt. Het is belangrijk dat er nog nestmateriaal aangeboden wordt. Als er te weinig of geen nestmateriaal word aangeboden, kunnen de eitjes teveel bewegen in het nest en gaan ze sneller kapot. Hier zijn verschillende producten voor op de markt. Belangrijk is dat er voldoende nestmateriaal wordt aangeboden. Ik gebruik zelf ook een binnenmandje van kokostouw of polyester. In een kokosmandje is de kans op bloedluis groter dan in een polyester mandje.

Belangrijk is dat de pop voldoende krachtvoer/eivoer krijgt zodra ze met het nest bezig is. Dit blijft u extra geven tot de jongen even groot zijn als de ouders. Verder moet dit altijd aangeboden worden! Maar tijdens het broeden en voeren van de jongen extra. Bied ook altijd grit aan in een klein wit snoepbakje.

Het is belangrijk om de dagen te tellen na het leggen van de eieren. Er wordt geteld na het leggen van het laatste ei, 13-14 dagen later komen de eerste eitjes uit. De pop mag maximaal 17 dagen broeden na het leggen van het laatste ei! Anders kan ze dood gaan.

Tijdens het broeden van de eitjes en de eerste week dat er jongen zijn, is het niet verstandig de kooi schoon te maken. Hij wordt dan best wel vies, maar het is belangrijk de vogels niet teveel te storen. Het kan zijn dat de pop dan stopt met broeden als ze teveel gestoord word, of ze te weinig gaat voeren.

Als de jongen uitkomen is het belangrijk 3 tot 4 keer per dag nieuw eigeel/krachtvoer te geven en elke dag ook goed vers water. Ook kunt u de eerste 5 dagen dat de jongen er zijn een heel klein stukje eiwit van een vers hardgekookt ei geven. Ze zullen dan heel hard groeien. U zult zien dat de ouders eerst wat eigeel/krachtvoer eten, dan wat drinken en dan de jongen gaan voeren. Verder is het niet verstandig in de periode dat de jongen gevoerd worden geen sla te geven, en kleine stukjes appel. Ik hou het ongeveer bij 1 cm per vogel.
Als de jongen er zijn is het belangrijk dat de vogels ongeveer 14 uur licht hebben. Als ze minder uren licht hebben op een dag, voeren ze de jongen te weinig omdat ze dan te lang in het donker staan. Zet desnoods een lamp met een tijdklok neer.

Let er goed op dat er voldoende zaad, eigeel/krachtvoer en water is. Bied als de jongen het nest bijna uitgaan, dus op de rand van het nest gaan zitten, geen bad aan! Het kan zijn dat ze erin springen en verdrinken. Blijf de eerste paar keren er goed bij, zodat dit niet gebeurd.
Kijk elke dag wel even in het nest om te zien of alle eitjes nog heel zijn of dat alle jongen nog leven. Als een jong overlijdt, en omdat de buik van de moeder 40 graden warm is, gaat zo'n kleintje snel ontbinden. Als u dan te laat bent, kan het zijn dat heel het nest het niet overleefd. Jaag de moeder nooit van het nest! Kijk dus alleen als ze er toevallig even af is.

Op een gegeven moment zijn de jongen wat ouder (ongeveer 14 dagen), dan kan het zijn dat de moeder de veren van de jongen gaat plukken. Dit doet ze niet om ze pijn te doen, maar dan is ze op zoek naar nieuw nestmateriaal. Haal dan de moeder uit de kooi en zet haar apart in een andere kooi met een nieuw nest en nestmateriaal. Als de jongen zelfstandig eten kan je de man bij de pop zetten, anders moet je de man bij de jongen laten en de pop dus alleen zetten. U kunt dit al zien aankomen als de ouders weer gaan paren. Dan hoeven ze nog niet apart! Echt pas alleen als de moeder de jongen aan de veren gaat plukken.
En dan herhaalt alles zich weer.

De jongen kunnen best lang bij elkaar blijven zitten, dus wees niet bang dat ze onderling gaan paren.
Als er mannen bij zitten, gaan deze na een paar weken pruttelen. Dit houdt in dat ze beginnen met zingen. Het klinkt alsof ze hele verhalen vertellen. Dit is het begin van de zang. Poppen doen dit ook, alleen wat minder. Pas als ze goed door gaan zingen, weet u of het een man is of niet.

Verder krijgt u te maken met de jeugd rui. Dit houdt in dat de jongen gaan ruien en de babyveertjes verliezen. Dit gebeurd bij mij als de jongen 3-4 weken oud zijn. Rond die tijd beginnen ze ook te pruttelen.

Een korte samenvatting:
 • Zorg voor voldoende lichturen
 • Bied een nest aan met nestmateriaal. Bied dit in kleine hoeveelheden aan.
 • De pop gaat het nest bouwen. Vul het nestmateriaal elke keer aan.
 • De pop legt 's ochtends vroeg haar eieren
 • Bied extra krachtvoer/eigeel aan
 • Legt ze op een dag geen eieren? Dan begint het tellen op die dag. 13 dagen later komen ze uit.
 • In de tussentijd wordt de pop gevoerd door de man, of gaat ze heel af en toe van het nest om zelf te eten
 • De eieren komen uit na 13-14 dagen broeden.
 • Bied extra krachtvoer/eigeel aan (3-4x per dag) en elke dag een stukje appel van 1 bij 1 cm per vogel
 • De jongen worden gevoerd door beide ouders
 • De pop gaat de veren van de jongen plukken. Zet haar in een andere kooi met een nieuw nest en nestmateriaal
 • Laat de man bij de jongen als ze nog niet zelfstandig eten, anders kan hij samen met de pop in de andere kooi.
Succes met de kweek dit jaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten