woensdag 2 augustus 2017

Kweekresultaten en ziekzijn

De kweek is dit jaar bij mij erg goed verlopen! De verhalen van andere kwekers verschillen nogal. De ene is reuze tevreden (net als ik), en de andere kweker heeft amper jongen op stok gekregen. Oorzaken hiervan zijn onbekend. Ik ben stiekem heel blij dat het mij wel gelukt is!

Helaas ging het bij mij, terwijl de jongen toch een paar maanden oud zijn, ook mis. In de volière zat er een vogeltje dikkig. Wij gingen dezelfde dag op vakantie, dus hebben we er niet veel mee kunnen doen. De oppas belde de eerste dag op, dat het jonkie was overleden. Helaas, maar dat kan gebeuren.
Nadat wij terug gekomen zijn, zagen alle vogels er goed uit.
2 weken later viel er ineens een vogeltje om. Hmm gek beest! Nouja, het krabbelde weer op, dus het zal wel meevallen. Opeens gingen er meerdere jonge vogels gek doen. Medekweker gebeld, hij is langsgekomen en vond de vogels er goed bijzitten. Gelukkig maar!
Ineens zag ik een vogeltje in de volière zitten die zijn koppie naar achteren draaide, zijn evenwicht verloor en op de grond viel. Daar bleef hij omvallen. Hup, andere kooi in. Vogeltje sliep veel, knapte weer op. Na voor de zekerheid een antibiotica kuurtje gegeven te hebben, hebben we hem weer teruggezet. En ja hoor, 2 dagen later ging hij weer. Maar nu ook een andere vogel, en dat allemaal uit dezelfde volière. Beide vogels heb ik apart gezet. De 3e vogel (uit dezelfde volière) is uiteindelijk overleden. Dit was nr 5 die ik kwijtraakte aan dit gekke spastische verschijnsel. Dat was de druppel.

De volgende dag heb ik een vogelarts gebeld, die een paar weken terug bij ons op de verenigingsavond een hele interessante lezing heeft gegeven. Het beste was als ik langskwam, maar ontlasting opsturen was ook goed. Ik had nog 2 zieke vogels apart zitten, en ik wilde zeker weten wat ze nou mankeerden. Dus wij een afspraak gemaakt op vrijdag middag.
Vogels de auto in en samen met mijn vader ben ik richting Brabant gereden. Pff.... FILE!!! Om gek van de worden. Een afstand van 5 kwartier rijden, werd ruim 2 uur. We waren nog maar net binnen de openingstijden van de dierenpraktijk op bestemming. 
De vogeltjes zijn als kleine kindjes uit hun kooitje getild, snaveltje werd bekeken, de oogjes werden bestudeerd, de longen en het hartje werd beluisterd (dan is zo'n stethoscoop wel heeeeeel groot op zo'n klein vogellijfje). Daarnaast is er mestonderzoek gedaan. "Gelukkig" kreeg 1 van de zieke vogels een 'aanval' waar de arts bij was. De uiteindelijke diagnose: streptokokken en sporen van een megabacterie. De streptokokken zorgen voor darmkrampen die zo heftig zijn dat ze tot hartfalen zorgen en daardoor gaan de vogels dood. Heftig! Gewapend met veel informatie, 2 zieke vogels en sterke antibiotica gingen we weer (met 5 kwartier reistijd) naar huis.

Helaas is 1 van de 2 vogeltjes alsnog overleden. Deze heb ik voor onderzoek opgestuurd en na de autopsie bleek er gelukkig niets anders dan de eerst gestelde diagnose aan de hand te zijn.

2 weken kuren en nog een mestonderzoekje verder: ze zijn weer gezond! Gelukkig...
Het grapje heeft me helaas wel 6 jonge vogels gekost en wat kosten voor de dierenarts, maar als ik niet naar de dierenarts gegaan was had ik misschien wel helemaal geen vogels meer gehad!

De vogeltjes die we nu nog overhebben doen het zeer goed. Ze zijn weer lekker actief aan het spelen in de volieres en kooien, en de mannen beginnen als echt een beetje door te zingen. Ik hoor weer spannende dingen naar voren komen, en er komen ook weer prachtige kleuren uit.

Uiteindelijk hebben 29 jongen het overleeft en zijn nu lekker in de jeugdrui.
De selectie komt langzaam dichterbij. Dan kunnen we gaan kijken welke kampioenen we hebben zitten en welke vogeltjes, hoe mooi ze ook zijn, het huis mogen verlaten. Spannend weer.....

3 opmerkingen:

 1. Weer een heel veel vogelavonturen die en op een Toppie manier beschreven zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jeetje, wat een verhaal. Was dit alleen schadelijk voor jonge vogels en niet voor oudere?
  Fijn dat je wist van die specialist. Je moet er toch niet aan denken dat je ze allemaal verliest!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dankjewel voor je reactie!
  Nee niet alleen voor de jongeren maar het zat alleen in de volieres waar de jonge vogels inzaten, de oudere vogels zaten apart in een andere ruimte, dus die hebben daardoor de besmetting niet opgelopen denk ik.
  Nee he! Hebben er wel over nagedacht, maar niet te lang.

  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen